Jump to content

Jakten på det imperfekte

Sign in to follow this  
ANM

278 views

1516495298_PrePerfectSoundForever.jpg.416bf29c3b90cb00d56cb19feac8f687.jpg

 

 

Hvorfor jakter slike som meg forsatt på vinyl, når jeg ved få tastetrykk og noen klikk har tilgang på en nærmest endeløs katalog av musikk?  Hva er grunnen til at jeg fortsatt hevder at analoge formater er langt overlegent de digitale når det kommer til å formidle musikk? 

 

Musikk presset ned i varme kaker av PVC starter livet med flere feil og skavanker, slites sakte men sikkert ned, er sårbare og får lett arr som aldri blir borte, egentlig litt som alt annet levende på denne planeten. Man kjenner faktisk ikke platen før en har hørt gjennom den noen ganger og hatt den en stund. Og etterhvert som man blir kjent med den setter man igjen egne spor, unikt for den og noe bare du og platen deler minnet av. Du som eier får på en måte ta del i å forme innholdet og musikken på plata blir litt din. Klart dette er bare ord og er langt i fra beskrivende for hva som driver meg i den retning. Men at jeg har et personlig forhold til platene mine er helt sikkert

 

Noen higer etter forutsigbarhet og misliker sterkt ubehagelige overraskelser. Men de fleste begynner vel raskt å kjede seg, om dagene allerede er unnagjort før den starter? "Pure, Perfekt Sound Forever" var et av slagordene når vi endelig fikk direkte tilgang på digitalt lagret lyd i form av CDen . Løfter om evigvarende perfekt gjengivelse, immun mot smuss og riper og ingen bakgrunnsstøy. Mye av dette var sant, selv om markedsføringen nok overdrev noe med tanke på sårbarhet. Likevel, en CD spilte perfekt helt til den ikke gjorde det, men da kunne man bare kjøpe en klone. Vinylen derimot kunne fortsatt nytes selv etter litt mishandling. Selvfølgelig bare om eieren kunne forsone seg med de forskjellige arrene den fikk etter et levd liv. Men på mange måter vil den uansett være uerstattelig siden ingen plater er helt like.

 

Jeg vet at innholdet på mange av de platene jeg har i hyllen enten er digitale fra starten eller har gjennomgått en eller annen digital behandling. Noen av de mest vellydende platene jeg har er faktisk fra en digital master. Så hva er da vitsen med denne omveien via dette feilaktige utdaterte formatet? Vel, jeg elsker lyden fra en gammel Moog, men har hatt vel så mange gode musikkopplevelser her hjemme med lyden av en DX7. At opprinnelsen er digital gjør ikke sporene i PVCen mindre analoge. Faktumet er at vinylen kan betraktes som et filter, et filter som for meg forskjønner musikken jeg lytter til. Om jeg elsker dette filteret som følge av nostalgi eller et sansebedrag, ikke bare relatert til hørsel, kvitter i grunn og jeg er åpenbart ikke alene. Dette filteret kan ikke replikeres av en DSP like lite som lyden farget av rør kan replikeres av impedansmanipulering eller tilførsel av forvrengning. Nei, dette filteret er nok mer dynamisk, uforutsigbart og trigrer flere sanser enn hva vi i dag evner å forstå eller en AI kan emulere. Uansett, hvorfor finne opp hjulet på nytt?

 

Jeg har ingen problemer med å forstå at musikk kan nytes fra rene digitale kilder, jeg gjør det svært ofte selv. Men skal sjela settes i den spesielle modusen som bare jeg føler, så må visse betingelser være oppfylt. I disse inngår vinylplater som den viktigste

 

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Sign in to follow this  


3 Comments


Recommended Comments

Evo II

Posted

Jeg har ikke svaret på dette men kanskje noe av det er at vi har vokst opp med vinyl?. Det er jo det formatet vi brukte utenom Kassetten og kjenner igjen. Husker hvor spennende det var å dra i platesjappa og høre på de nye som hadde kommet. Hvor stort det var når jeg kom hjem med siste innkjøpet og satt det på mitt veldig beskjedene anlegg. Husker spesielt Supertramp og MMEB angle station som jeg kjøpte for pengene jeg fikk med å gå med avisen på natta(mørkeredd som jeg var). Det er mye gode minner forbundet med vinyl for min del og lyden i dag er jo 100 ganger bedre enn det jeg hadde på den tiden😊så jeg koser meg med vinyl på en helt annen måte enn digitalt😁

 

o

  • Like 1

Share this comment


Link to comment

Jeg vet ikke om det finnes ett svar eller om å finne et svar er viktig, men innimellom så blir man sittende å lure på hvorfor. For jeg leser jo de forskjellige debattene på hfs og andre forum om jakten etter det perfekte, villfaren eller målbevisst. Samtidig velger jeg og mange med meg å stanse ved målstreken eller ta et steg tilbake og nyte den siste rest av uperfekt gjengivelse. For jeg vet jo hvordan jeg skal oppnå perfekte kurver og en så feilfri gjengivelse som mulig, ressursene og muligheten har jeg også. Men nei!

 

Kom forresten over denne videoen. Jeg er overhodet ikke alene om å bevisst omfavne det imperfekte. Føler nesten han forklarer bedre hvor jeg vil med dette innlegget en jeg selv er istand til.

 

 

  • Like 1

Share this comment


Link to comment
Evo II

Posted

Ja det gjorde han😉

Det er mye følelser i det med å spille musikk via vinyl😁

 

O

Share this comment


Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...