Jump to content

Blund's lavbudsjett anlegg

 • entries
  21
 • comments
  164
 • views
  1,434

Bygge hifi bod i hagen?

Sign in to follow this  
Blund

950 views

I og med at jeg har hatt all verdens av tid, men ikke ork til å gjøre noe pga feber, har jeg begynt å leke med tanken på å bygge ett anneks i hagen. Lurer på å ha ett eget rom til anlegget der. Huset mitt har store begrensinger mht plassering og akustiske tiltak. Fordelen er at der kan jeg bygge akkurat som jeg vil fra bunn av med akustiske tiltak, lydisolering osv.

Vil kunne få til ett rom på +-20m2

Bakdelen er at jeg ser for meg at det fort blir til at jeg sitter med dobbelt sett av plater og cder og  to anlegg. Kan muligens bli litt tungvint med lytterom utenfor huset? Ikke sikkert det frister å gå ut i 20 minus eller i styrtregn.

Er det feber'n som tenker, eller høres dette ut som en god plan? 

 

 

 

Sign in to follow this  


31 Comments


Recommended CommentsVer det er mange som har lytterom over garagen osv. Har en god kompiss som sitter mye over bilen sin å koser seg med godlyd. Syntes det kan høres ut som du er inne på noe.

Share this comment


Link to comment

For meg hadde det vært glimrende med et eget anneks, gitt at det var komfortabelt nok. Tenk å kunne innrede kun for musikklytting, og å kunne spille hva som helst, når som helst og så høyt som helst!

 

...så må man bestemme hva man trenger av innlagt vann, toalett, kjøleskap, etc, etc. Ikke minst med tanke på lyttebesøk.

Share this comment


Link to comment

Tanken har slått meg også, men har såpass med frihet at jeg tror det ville vært en ulempe for meg. Om man har begrensninger inne ser jeg absolutt fordelen med nybygg. Kan man integrere demping og tiltak under selve byggeprosessen istedet for å ha det som en ettertanke.

Share this comment


Link to comment

Tanken er veldig forlokkende. Skal prøve å få tatt noen mål av tomten ved neste oppholdsvær (husker ikke hvordan tomta ser ut der jeg tenker eventuelt lytterom)  , lage noen tegninger, og leke meg med noen ideer. Bor på en ås, og tror det er fjell som må fjernes, men de er ikke noe problem. 

P.S. Jeg er ikke så fjern som det virker som. Tok over huset i høst. Det har stått tomt i 12-14 år så hagen er "litt" overgrodd enkelte steder. Måtte rive alt innvendig og bare la yttervegger stå. Når 95 % av jobben blir gjort av meg har ikke hagen blitt prioritert. 

 • Like 1

Share this comment


Link to comment

Hva med ett tilbygg i stedenfor? Så går du tørrskodd?

Share this comment


Link to comment

Ikke så enkelt med denne tomta desverre. Jeg kan ikke se hvordan jeg skal kunne få til noe tilbygg her.:(

Share this comment


Link to comment

Har krabbet meg gjennom tett kratt på enden av tomta nå, og jeg er litt skuffet. Ser ikke ut til at jeg vil få satt opp noe som er større enn 3 m bredt og ca 4,8 til 5 m langt (innvendig mål). Har beregnet 40 cm tykke vegger. Hadde håpet på minimum 4 m bredde. Ser for meg en avstand på 200-220 mellom høyttalerne med disse målene og skulle gjerne økt den til 2,5-3m . Ved å ha anlegget på kortveggen får jeg god avstand til frontvegg. Kan selvfølgelig sette høyttalerne på langveggen, vil da kunne få avstand på 3-3,5 m mellom dem, men blir enten sittende for nær bakvegg eller for nært høyttalerne + at jeg må ha høyttalerne veldig nær frontveggen.

Vet ikke om det er verdt det . Blir endel mindre enn det jeg håpet. Noen tanker? 

Share this comment


Link to comment

I dag har jeg 235 mellom høyttalerne, de står ca 25 fra frontveggen (litt snaut). Ca 260 fra høyttalerne til lytteposisjon.

Ønsker ikke noe mindre enn dette. Da kan jeg heller prøve å få til stua. 

Share this comment


Link to comment

Det har vært litt av en overgang å flytte fra enebolig på 260m2 til nåværende hus på ca 90m2. To bikkjer, 17 år gammel datter (glad for at eldstejenta er ute av redet) og kjærringa på vei tilbake. Ikke danseplass hjemme lenger. Har tenkt og grublet mye på dette med hi-fi annekset den siste tiden, og det spørs om ikke jeg må ut i hagen med piggmaskin og fjerne litt fjell i sommer. Fått inspirasjon fra Den Store Il Duce og de siste endringene gjort med bla diffusorene.

Kjærringa har i perioder store problemer med hodesmerter, og det er ikke ideelt med anlegget i stua. 

Planlegging har så smått begynt. 

Som tidligere nevnt ønsker jeg innvendig mål på 4x4,5m (bxd)

Vil da få ca 3m mellom høyttalerne, de vil få god avstand til vegger samtidig som sofaen ikke vil trenge å stå klint opp i bakvegg. 

 

Fortsettelse følger:)

 

 • Like 1

Share this comment


Link to comment

Takker og bukker. Dette kan nok bli nyttig ja.

Som bildene viser er det ett lite stykke frem.

Den gule boden er pill råtten og skal ned. Tanken er å plassere ny ca 4 m lengre bak. 

Tomta smalner inn jo lengre bak jeg kommer. 

Det er en høyde forskell på ca 180 fra her som må fikses. Derfor må fjellet bort (ca 1,5m må fjernes i bredden, 3m i lengden og nødvendig høyde. Sukk:(). Heldigvis er fjellet løst (skallfjell?)

Har også endel jobb med motorsag. 

Noe skikkelig dritt å overta noe som har stått tomt i 10 år+.

Blir ikke arbeidsledig på en stund.

 

 

 

 

20171013_125435.jpg

20171013_125438.jpg

 • Like 1

Share this comment


Link to comment

Ser da ut til å være bra utgangspunkt :)

Fjerning av litt skau er vel ikke det værste. Hva med å heise bua litt opp, slik at den kommer høyt nok for å slippe unna fjellet? 

Fint med sin egen hifi og utkikkspost, med ølbalkong og det hele xD

Share this comment


Link to comment

Jeg har tenkt tanken, men da tror jeg det begynner å bli problemer med mønehøyde. Over 4,5m må byggemeldes, en prosess jeg kjenner jeg ikke er kjempe klar for, men nøyaktige mål har jeg ikke før skauen forsvinner :(

 

Share this comment


Link to comment

Jeg har skjønt at tiden ikke strekker til, og at hi-fi boden dessverre ikke blir noen realitet på ett par år. Alt for mye annet å gjøre. Må derfor prøve å angripe romproblemene i stua og trenger noen gode råd og tips.
Rommet stjeler bass. Det er bra nærme høyttalerne, men mye blir borte på veien til lytteposisjon
Rommet er sånn at annen plassering av høyttalere er uaktuelt. 
Størrelsemessig er det ikke plass til akustikk tiltak. Se bilder. 
Har ingen erfaring med målinger.
Er det noe poeng i å kjøpe målemikrofon for å analysere problemer når jeg er så låst med hensyn til rommet? 

Hvordan bør jeg angripe problemet? 

Er jeg fucked?

20171205_210319.jpg

20171205_210335.jpg

20171205_210402.jpg

Share this comment


Link to comment

Om du ikke har noen mulighet til å flytte på noe er det lite å hente på en mikrofon.

Share this comment


Link to comment

Skal banne litt i kjerka nå (tør nesten ikke spørre).

Kan det hjelpe med en sånn?:$

https://youtu.be/PKDdlQu35i4

 

Har aldri brukt dette, og har aldri hatt sansen for det, men vil vel ha flere muligheter for å kompensere for problemer med rommet?

Koster ikke mange hundrelapper, og kan gjemmes under benken så jeg slipper å gremmes 

Share this comment


Link to comment

Du kan løse visse problemer, men mange av de grunnleggende problemene kan du ikke bare ratte deg ut av. Det finnes ikke, så vidt jeg vet, noen fullverdig erstatning for plassering og rombehandling. Skal vi tro Bob Hodas utgjør plassering 70%, rombehandling 25% og eq 5%.

 

Men du har ikke beskrevet problematikken? Åpenbart at å sitte med skallen opp i bakveggen og usymmetri i rommet ikke er optimalt. Hvor kravstor er du?:)

Share this comment


Link to comment

Må nok som sagt leve med dette rommet ett par år, så prøver å finne en langvarig midlertidig løsning. 

Har nok ett godt stykke igjen til dine krav. Ønsker å få en litt mer "levende" lyd. Litt mer trøkk i bassen uten at det går ut over resten av lydbildet. Har justert tonekontrollen ganske mye, men når bassen er bra, drukner resten.. Når treble justeres etter, forsvinner bassen igjen. 

Drittrom ?

Share this comment


Link to comment

Svaret ligger nok i lytteposisjon dessverre. Om jeg tolket bildene riktig sitter du klin oppi veggen. Virkelig vanskelig å få til en god balansert bassrespons der. Også vanskelig å komme med konkrete tips da jeg ikke har oversikt over layout. Men om du skal nå nye høyder er du nødt til å være kreativ, virkelig vurdere alternativene.... og forhandle med halvdelen. :)

 

Nå skal vel høyttalere som Kii Three være løsning for folk med dine utfordringer, har hørt dem og har ikke helt trua. Verdt et forsøk kanskje?

Share this comment


Link to comment

Er klar over at det ikke er ideelt med lytteposisjonen min, men når hele huset mitt er på størrelse med en middels utedass har jeg desverre ikke mye valg. Det er ikke uten grunn at jeg vil bygge anneks til anlegget. Kommer til å prøve meg på å banne i kjerka som nevnt over for å se om det hjelper (selv om det byr meg imot). Ikke trua på eq løsningen heller, men billig forsøk. Hvis den kommer inn blir den tapet opp på baksiden av benken. 

 

Synes Kii Three er stygge som nøkken, så de kommer nok ikke hit.

En ting er at madammen synes endel hi-fi utstyr jeg har hatt er stygt, det må hun leve med, men at jeg ikke liker utseende er en helt annen sak  

 

Share this comment


Link to comment

Da er jeg tom for ideer. Du får bare prøve med eq.

 

Lykke til!:)

Share this comment


Link to comment

Kan muligens være en idé å se etter andre talere? 

Share this comment


Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...